Landskabet
De øverste jordlag omkring Sdr. Nærå er rig på sten og grus fra sidste istid. Ler blandet sandjord med indhold af kvarts, rød flint og mergel. Af samme årsag er der ligeledes udvundet store mængder råstoffer i området de sidste 100 år, og som stadig praktiseres i området. Vinmarken er beliggende på en blød syd-syd/vest vendt skråning i dette område.
Skråningen er dannet af aflejringer fra en smeltevandsflod som strømmede gennem området for 60-70.000 år siden, og som aflejrede op mod 20 meter tykke lag af grus, ler og forskellige stenarter.
Vinmarken ligger ca. 60-70 meter over havets overflade, i et lyst, luftigt og bakket terræn hvilket giver et stabilt klima for vinstokkene. Dette er bl.a. med til at forbygge tidlige frostskader forår og efterår. I det sydlige Danmark er der generelt en større mængde varme i vækstsæsonen end landsgennemsnittet. Det ofte kystnære makroklima og de sydligere breddegrader er med til at gøre forskellen.
Vinifikation
Der arbejdes med enkle og naturlige metoder i vineriet.
Alle vine gærer på de naturlige gærceller fra vindruernes skind. Alle vine gennemgår spontan malolaktisk gæring der typisk sker den følgende sommer når temperaturen stiger i vineriet. Mosten til mousserende og hvide vine gærer typisk ved 18-20 grader og 24-26 grader for vine med skindkontakt. De mousserende vine produceres efter champagnemetoden med 2.gæring i flasken. Flaskegæringen sættes i gang aug/sept det følgende år. Forinden gennemgår vinen spontan malolaktiske gæring, hvis vinen “ønsker” dette. Derved provokeres vinen til at få opbygget større dybde, umami, og komplekst smagsudtryk.
De mousserende vine tilsættes ikke sulfit, da frugtsyre og naturlige kulsyre (CO2) er med til at stabilisere vinens holdbarhed og kvalitet. Alle vine er ufiltreret og er i fuld kontakt med bærmen (bundfald af døde gærceller) indtil vinene blive flasket. Stille vine frigives efter ca. 1,5 år. Mousserende vine efter ca. 3,5 år.
Vinproduktion med fokus på energi og balance
Alle vine er fremstillet af håndplukkede druer fra vores 1 hektar lille vinmark i Sdr. Nærå på Fyn. Høstes i små kasser a 15 kg. så druerne ikke unødigt trykkes og derved forringer kvaliteten inden presning. Der praktiseres økologiske og biodynamiske metoder i marken. Behandling med hømopatiske præparater samt tilførsel af god moden kompost fra køer tilføres i marken. Der stræbes efter høj biodiversitet til gavn for naturen, insekter, og planter. Et sammenspil der er med til at styrke vitalit, balance og sundhed i vinmarken.
Druesorter
34 % Pinot Noir
18 % Pinot Noir Précoce
40 % Solaris
8% Ortega
1% Chardonnay
Økologisk certificeret vinmarker siden 2019
Biodynamisk Demeter certificeret vinmarker siden 2021